Windows Vista RC1 - prvi dojmovi

Nakon testiranja Beta 1 (jako kratko, nekompatibilan drajver za zvučnu karticu) i Beta 2 verzije (par mjeseci) Windows Viste, prošlog utorka sam uspio da instaliram RC1.

Na žalost, moja grafička kartica Radeon 9250 ne podržava Aero interfejs, tako da sam primoran da koristim "basic" windows interfejs još od verzije 5384 (beta 2).

Ono što prvo upada u oči je veoma skraćen proces instalacije. Naime, kompletna instalacija traje manje od 40 minuta od pokretanja pa do podizanja funkcionalnog OS-a. Primjetna su i poboljšanja i u dijalozima tokom instalacije gdje su dodate opcije za formatiranje odabrane particije.

Nadalje, primjetno je da se može izabrati srpski jezik sa lokalizacijom Srbije (ne više Srbije i Crne Gore) za regionalna podešavanja i za tastaturu, što je novo u odnosu na Beta 2.

Performanse su znatno poboljšane u odnosu na Beta 2. Sistem je dosta stabilniji nego Beta 2, iako sam do sada uočio probleme sa odlaskom u Sleep režim. Međutim, Office 2007 Beta2 TR i Microsoft Expression Web Beta1, te Windows Live Writer Beta 1 rade bez problema.