MobilityDay 2007 - Zagreb, 11.09.2007. godine

Jednodnevna konferencija posvećena razvoju aplikacija i infrastrukture za mobilne uređaje - Mobility Day održana ja u Zagrebu, 11. septembra 2007. godine, u prostorijama Hotela Antunović. Organizatori konferencije su Citus Grupa i Mobendo, uz podršku Microsoft-a i uz veliki broj sponzora. Sama konferencija je bila dobro organizovana, sa cjelodnevnim predavanjima u 3 tematske cjeline (track-a), i to:

  1. Business Track, namijenjen menadžerima 2. Development Track, namijenjen razvojnim inženjerima, programerima... 3. Infrastructure Track, ciji je sadržaj usmjeren prema IT profesionalcima zaduženim za infrastrukturu i sl.

Pored toga, u hotelu je organizovan i ručak, te kafa (jako kvalitetna kafa!!!).

Sadržaj po pojedinim Track-ovima moze se pogledati na http://mobilityday.com/Default.aspx?tabid=611.

Ja sam pratio Development Track (Predavanja MD1-MD4) i Infrastructure Track (predavanje MI5). Sama predavanja su bila veoma kvalitetna, sa dosta dobrim sadržajem i stručnim predavačima, a teme su dobro odabrane i obrađene.

Nakon otvaranja na kome su govorili Andrej Radinger i Tomislav Bronzin, ispred organizatora, učesnicima se obratio direktor Microsoft-a Hrvatska Davor Majetić, a nakon njega i predstavnik firme Špica Sistemi, zastupnika Motorole, Zlatan Golub. Uvodno predavanje odrzao je Tomislav Bronzin, ispred firme Citus, nakon kojeg su počela predavanja po Track-ovima

Predavanje MD1 - "10 stvari koje svaki Windows Mobile programer mora znati" predstavio je Siniša Kezić, zaposlen u Siemensu. Sadrzaj predavanja je usmjeren na davanje savjeta i napomena na 10 najvaznijih faktora koji utiču na kvalitet razvijenih aplikacija na Windows Mobile platformi.

MD2 - "Mobile Client Software Factory" je održao William Gunaratne, konsultant u Microsoft UK. U ovom predavanju opisane su osnovne karanteristike ovog Factory-ja koji je open source project uradjen od strane Microsoft Patterns and Practices tima, a oslanja se na Microsoft Enterprise Library.

Poslije ove sesije organizovan je ručak, a nakon ručka su odrzane jos 3 sesije:

MD3 - "Razvoj mobilnih Windows Forms aplikacija - Tips & Tricks" u kome je Ante Marić iz firme King ICT opisao osnove razvoja mobilnih Windows Forms aplikacija, opisao različite tipove mobilnih Windows formi, vrste thread-ova i sl.

Damir Dobrić, ispred firme Daenet u sesiji MD4 - "Nove paradigme komunikacije" opisao je trenutno stanje i smjer u kome se krece WCF, kao i neke novosti koje bi u buducnosti mogle znacajno da uticu na razvoj aplikacija. Na njegovom blogu se mogu naći prezentacije i dio sadržaja ove sesije. 

Sesija MI5 - "Synchronising between SQL Compact Edition and SQL Server" koju je odrzao William Gunaratne sadržavala je osnovne koncepte sinhronizacije izmedju SQL Servera i SQL Servera Compact Edition.

Nakon toga, uslijedila je QnA sesija sa svim predavačima, a zatim zatvaranje i izvlačenje dobitnika 10 dosta vrijednih nagrada.

Sam prostor, sadržaj i organizacija konferencije su bili veoma dobri (ocjena 9 na skali do 10) sa jednom malom zamjerkom - sesije su trebale malo duže trajati.

Svi ucesnici konferencije dobili su blokove, olovke, ruksake, majice te dosta promotivnog materijala.

Fotografije sa konferencije mozete pogledati u galeriji http://panjkov.qsh.eu/photos/conf/default.aspx 

Službeni sajt konferencije je www.mobilityday.com.

Linkovi: William Gunaratne - Blog [http://blogs.technet.com/willg/] Damir Dobric - Blog [http://developers.de/blogs/damir_dobric/default.aspx] Citus [http://www.citusgrupa.com/] Mobendo [http://www.mobendo.hr/] Hotel Antunovic[http://www.hotelantunovic.com/]