Windows Live Essentials 2011–nova beta i novo ime

U utorak, 17. avgusta, objavljena je osvježena beta Windows Live Essentials aplikacija. U ovom release-u se po prvi put zvanično pominju nova imena aplikacija i čitavog paketa, pa će tako, do sada pominjani Essentials “wave 4” zvanično nositi naziv Windows Live Essentials 2011. 01 U poređenju sa prethodnom betom, objavljenom krajem juna, osvježena beta donosi poboljšanja performansi, kao i nove funkcionalnosti u aplikacijama:

  • Facebook chat integrisan u Messenger u prethodnoj beti predstavljen je novi izgled Windows Live Messengera koji u dijelu prozora Social prikazuje statuse i uploade koje Messenger kontakti naprave na Facebooku, Twitteru ili Windows Live mreži. U ovoj beti integracija sa Facebookom ide i korak dalje, pa Messenger pored chata sa Windows Live kontaktima omogućava i chat sa Facebook kontaktima putem Facebook chat-a. Kako se pominje na blogu Inside Windows Live, na ovaj način je blizu 300 miliona Messenger korisnika povezano sa blizu 500 miliona Facebook korisnika. Poboljšanja: Messenger je brži u odnosu na prethodnu betu, a prilikom video chata koristi 30% manje CPU resursa jer je dio obrade prebačen na grafički procesor.
  • Photo Gallery unapređenja Direktna posljedica novog ribon interfejsa je što se može vidjeti preview, prije izvršavanja bilo koje komande. U ovom release-u je omogućen preview u “Find” kartici ribona, tako da se prije primjene bilo kojeg filtera u pretrazi može vidjeti da li će baš taj filter omogućiti da pronađemo baš one slike koje nam trebaju. Pored toga, treeview u Photo Gallery-ju (kao i u prethodnim verzijama) ponovo je dobio mogućnost filtriranja fotografija po datumu i ključnim riječima koja je nedostajala u prethodnoj beti. U slučaju upgrade-a sa prethodne beta verzije na novu, potreno je u opcijama omogućiti ove načine filtriranja.gallery-nav Poboljšanja: Algoritam za prepoznavanje lica u ovoj beti Photo Gallery-ja je poboljšan u odnosu na prethodnu betu, a i sam proces prepoznavanja je brži.
  • Snapshot opcija i objavljivanje na Flickr Movie Maker je dobio još dvije nove opcije. Snapshot opcija omogućava da se prilikom kreiranja novog filma iz preview prozora odabere jedan frame koji se zatim može dodati u film. Pored podrške koju Photo Gallery ima za popularni servis Flickr, od ovog release-a se i filmovi kreirani Movie Maker-om mogu objavljivati na Flickr. Poboljšanja: U odnosu na prethodnu betu, Movie Maker ima poboljšanu podršku za filmove sa višim bitrate-om (veći kvalitet), te mogućnost snimanja 640x480 filmova na SkyDrive (povećana rezolucija sa 480x320).
  • Poboljšanja u ostalim Essentials aplikacijama  Pored pomenutih, poboljšane su i ostale aplikacije iz Essentials 2011 paketa. Windows Live Writer 2011 ima bolju integraciju sa Office paketom, te kvalitetniji spellcheck; Mail sada prepoznaje ispravno spam i trash foldere u Gmail nalozima; Family Safety ima web filtriranje koje je 35% brže nego u prethodnoj beta verziji.

Windows Live Essentials 2011 može se preuzeti sa stranica Explore Windows Live, a ako želite saznati više o novostima u novoj generaciji Windows Live proizvoda i Essentials paketa posjetite sajt Windows Live Preview.