Dodavanje podrske za HTML5 video tag u IIS Express

U srijedu, 29.6.2011. održan je sastanak INETA user grupe u Tuzli B in2ITive (Be Intuitive). Tema sastanka je bila HTML5 Fundamentals, a predavač Nikola Šimić. Tokom demonstracije HTML5 mogućnosti pojavio se mali problem: HTML5 video tag nije se ispravno prikazivao u Internet Explorer-u 9 dok je sasvim ispravno radio u drugim browserima. Na slici se jasno vidi crni pravougaonik na mjestu video taga [link na galeriju fotografija sa sastanka]. Da upitnik bude veći - cijeli kod je bio ispravan.

Debagovanje uživo Testni sajt je obični HTML sajt koji je pokretan iz Visual Studia - i koristio je ugrađeni "Cassini" ASP.NET Development Server. Prebacivanjem sajta da koristi IIS Express (Desni klik na projekat u Solution Exploreru i izbor "Use IIS Express...") problem nije ispravljen. Nakon malog istraživanja na internetu lokaliziran je uzrok problema: web server nije eksplicitno označio MIME tip fajla kao  video sadržaj, a ni u samom source tagu unutar video taga nije eksplicitno naveden tip sadržaja.

Rješenje problema je jednostavno: potrebno je u IIS Express dodati MIME tip za video sadržaj. Za ovu namjenu se koristi alat za konfiguraciju IIS Express-a iz komandne linije, APPCMD, koji se nalazi u istom folderu u koji je instaliran IIS Express:

32-bit OS: \Program Files\IIS Express 64-bit OS: \Program Files (x86)\IIS Express

Evo i kompletne sintakse za dodavanje MIME tipa za MP4 video u IIS Express

appcmd set config /section:staticContent /+[fileExtension='.mp4',mimeType='video/mp4']

Nakon izvršavanja ove naredbe i ponovnog pokretanja demo projekta u VS2010  video tag se ispravno prikazao u Internet Explorer-u 9.